Het is van cruciaal dat bouwprojecten van A tot Z in goede banen worden begeleid. Om deze doorgaans complexe projecten zo efficiënt mogelijk in te richten, hebben bouwbedrijven de beschikking over allerlei soorten bedrijfssoftware. In dit artikel kijken wij naar de cruciale rol die een BIM-module kan spelen, maar eerst: wat is het precies?

Building Information Modeling: een definitie

Building Information Modeling, ofwel BIM, is in onze taal voor sommigen wellicht beter bekend als ‘Bouwwerk Informatie Model’. Het is een geavanceerde module voor het ontwerpen, bouwen en beheren van bouwwerken.

In de software worden alle relevante gegevens omtrent de bouw vastgelegd en het voorziet gebruikers van gemodelleerde, overzichtelijke weergaven van deze data. De module is tot leven geroepen om de samenwerking tussen alle betrokken projectpartners beter op elkaar af te kunnen stemmen.

ERP en BIM

Wellicht het grootste verschil met de oude werkwijze is dat de BIM-module werkt met driedimensionale modellen, in tegenstelling tot de inmiddels gedateerde 2D-variant. Het combineren van een ERP-systeem en BIM-module kent de volgende voordelen:

  • De module verschaft u inzicht in de huidige stand van zaken. Zo weet u precies hoe de gebruikte materialen, processen, systemen en onderdelen er op dat moment voor staan.
  • Het gebruik van een BIM-module verschaft u van gedetailleerde informatieover de functionele en fysieke aspecten van het bouwproject. Het kan hierdoor vanuit alle mogelijke hoeken geanalyseerd worden.
  • Het kan voorkomen dat een bouwtekening op het laatste moment nog gewijzigd moet worden. BIM maakt het mogelijk dat men eenvoudig en snel wijzigingen door kan voeren. Alle andere betrokken kunnen direct inzien wat er gewijzigd is. Dit brengt ook op de lange termijn voordelen met zich mee, gebouwen gaan immers decennialang mee.
  • Omdat alle betrokkenen toegang hebben tot dezelfde BIM-omgeving, kan men op ieder gegeven moment, op welke plek dan ook met elkaar samenwerken. Een goede samenwerking leidt tot minder gemaakte fouten, eenvoudigere besluitvorming en op den duur ook tot het drukken van de kosten van het project.

Document Management Systeem (DMS)

Naast het gebruik van een ERP-systeem met een geïntegreerde module voor Building Information Modeling, is er nog een derde module die in de bouw enorm populair is geworden: het DMS, voluit ook wel bekend als Document Management Systeem.

De module voor documentbeheer biedt ondersteuning bij het verzamelen van documenten. Bij ieder bouwproject komt een enorme berg aan papierwerk kijken, dus het is enorm prettig als deze op een overzichtelijke en efficiënte manier worden opgeslagen.

Het systeem stelt gebruikers in staat om documenten eenvoudig op te slaan, te bewerken en in te zien. Het versiebeheer zorgt ervoor dat iedereen kan inzien wanneer de laatste wijziging is doorgevoerd, en wat deze bewerking inhield. In een sector als de bouw waarin met veel strakke deadlines wordt gewerkt, stelt de DMS-module u in staat om nooit meer een deadline over het hoofd te zien. Zo kan u documenten sorteren op deadline en kunt u ook reminders instellen: zo wordt iedereen op de hoogte gebracht als de deadline bijna verstrijkt.

Lees verder: “Efficiënter ontwikkelen in de bouw met BIM en DMS